Bahan-bahan :
- 300gm daging kisar (2 daging burger)
- 1 botol Prego (botol kecil)
- 2-3 batang saderi/celery
- cendawan butang (ikut kehendak)
- 2 biji tomato (dipotong dadu)
- 1 biji lobak merah (dihiris)
- 1-2 sudu besar cili kisar (ikut kehendak)
- 2-3 biji bawang merah (dicincang)
- 2-3 biji bawang putih (dicincang)
- Sedikit lada sulah
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sekotak Instant Lasagna (ditambah jika pakai dulang besar - tak perlu direbus dahulu)
- 3 cawan air
- 2 sudu besar mentega
- 4 sudu besar tepung gandum (boleh ditambah jika mahu kuah pekat)
- 1 packet Mozarella cheese - 115gm (ditabur kemudian)
- 1-2 cawan susu segar (jika mahu cair tambahkan susu)
- Sedikit garam dan black pepper untuk perasa
- Sayur sepeti cili benggala, broccoli dan lain lain (boleh ditambah ikut kehendak)
- Chicken cubes (perasa tambahan ikut kehendak)
- 1 botol Prego (botol kecil)
- 2-3 batang saderi/celery
- cendawan butang (ikut kehendak)
- 2 biji tomato (dipotong dadu)
- 1 biji lobak merah (dihiris)
- 1-2 sudu besar cili kisar (ikut kehendak)
- 2-3 biji bawang merah (dicincang)
- 2-3 biji bawang putih (dicincang)
- Sedikit lada sulah
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sekotak Instant Lasagna (ditambah jika pakai dulang besar - tak perlu direbus dahulu)
- 3 cawan air
- 2 sudu besar mentega
- 4 sudu besar tepung gandum (boleh ditambah jika mahu kuah pekat)
- 1 packet Mozarella cheese - 115gm (ditabur kemudian)
- 1-2 cawan susu segar (jika mahu cair tambahkan susu)
- Sedikit garam dan black pepper untuk perasa
- Sayur sepeti cili benggala, broccoli dan lain lain (boleh ditambah ikut kehendak)
- Chicken cubes (perasa tambahan ikut kehendak)
Cara-cara :
- Panaskan oven 180C
- Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, tunggu sampai pecah minyak kemudian masukkan daging kisar.
- Masukkan 3 cawan air, tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam (lebihkan air bertujuan melembutkan kulit lasagna)
- Masukkan Prego dan sedikit gula (jika perlu)
- Masukkan sayur-sayuran, tunggu sehingga mendidih dan padamkan api
- Panaskan sauce pan, cairkan mentega, masukkan tepung gandum dan kacau sehingga sebati
- Alihkan dari api, masukkan susu, kacau tepung sehingga sebati (tidak berketul) dan barulah dipanaskan semula
- Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit dan kemudian padamkan api
- Sediakan dulang, sapukan minyak dan susun kulit lasagna sehingga menutupi bahagian bawah dulang
- Tuang sedikit kuah daging (supaya kulit lasagna tidak perlu dimasak terlebih dahulu) dan tuang sedikit cheese sauce
- Selang-seli kulit lagsana, bahagian atas sekali ialah kulit lasagna dan tuang cheese sauce selebihnya ke atas kulit lasagna (pastikan lapisan adunan lagsana ditenggelamkan oleh kuah daging)
- Bakar dalam oven selama 40 minit pada suhu 180C atau sehingga masak (kulit lagsana berasa lembut menandakan telah masak)
- Bila sesudah masak, sejukkan sebentar agar bila dipotong tidak selekeh
Selamat Mencuba!
Wow sepertinya lezat lasagna nya jadi ingin mencoba langsung makan ... mmmmhhh
ReplyDelete