Iklan

Resipi laksa Johor



Bahan-bahan (kuah) :
- 800gram ikan kembong
- 250gram isi udang
- isi ikan kurau masin sebesar 3 inci x 3 inci direndam
- 4 sudu besar udang kering dan rendam sehingga lembut.
- 2 sudu besar kerisik
- 1/2 inci lengkuas dititik
- 3 keping asam gelugor
- 1 biji bawang besar (dikisar halus)
- 2 ulas bawang putih (dikisar halus)
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 2 sudu besar ketumbar serbuk
- 1 sudu besar jintan manis serbuk
- 1 1/2 liter santan kelapa
- 1 genggam daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan dibelah dua setiap satu
- beberapa daun selasih
- garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan (ulaman) :
- tauge dibuang ekor, cuci dan toskan
- kacang panjang dihiris halus
- daun kesum dihiris halus
- daun selasih dihiris halus
- timun dihiris halus (ambil bahagian luar dan buang empulurnya)
- bawang besar dihiris halus
tumbuk 4 biji cili merah, 6 biji cili padi, 1 inci belacan yang dibakar harum, secubit garam dan tumbuk hingga halus

Bahan-bahan lain :
- spaghetti direbus hingga lembut dan ditoskan, kemudian dibelit menjadi sanggul
- limau kasturi secukupnya dan dibelah dua

Cara-cara :


  • UNTUK KUAH LAKSA JOHOR :- 

- satukan rempah kari, ketumbar serbuk, jintan manis serbuk, cili kisar dan bahan kisar halus, kacau rata dan ketepikan

- udang dicelur, asingkan kulitnya dikisar halus.
- ikan direbus, asingkan dari tulang dikisar halus.
- udang kering ditoskan dan isi ikan kurau masin ditoskan juga dan dipotong kecil seterusnya dikisar halus dan ketepikan

- panaskan minyak dalam periuk, tumis lengkuas, bahan kisar bersama rempah ratus sehingga harum dan terbit minyak
- guna api kecil dan kacau selalu
- tuang santan bersama stok air rebusan udang dan ikan dan kacau rata
- masukkan isi ikan kisar, udang kisar dan udang kering bersama isi ikan masin kurau kisar
- kacau hingga sebati
- biar mendidih

- masukkan kerisik, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan sedikit daun selasih kacau dan biar hingga menjadi pekat sedikit
- tambah garam dan gula secukup rasa
- biarkan masak lama sedikit dan rasa, jika cukup rasa boleh matikan api dan ketepikan.

  • UNTUK LAKSA JOHOR :-
- ambil spaghetti secukupnya yang telah di sanggul tadi ke dalam bekas yang sesuai
- tuang kuah laksa secukupnya kemudian hias dengan bahan-bahan (ulaman) beserta sambal belacan dan juga belahan limau kasturi seterusnya hidangkan

Selamat Mencuba!


Leave a Reply

Pages

copyright of ketuk ketuk senduk. Powered by Blogger.

Popular Posts

Featured Posts