Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam dipotong 10 bahagian
- 2 batang serai diketuk
- 1 helai daun salam
- 7 tangkai daun selasih
- 2 sudu teh garam
- 1 sudu teh asam jawa
- 300ml air kelapa
- minyak secukupnya
- 10 biji bawang merah (dikisar)
- 3cm kunyit hidup dibakar (dikisar)- 1 sudu teh sebuk ketumbar (dikisar)
- 3 biji buah keras digoreng (dikisar)
- 30gram lengkuas (dikisar)
Cara-cara :
- campurkan kesemua bahan yang perlu dikisar
- lumurkan ayam dengan bahan-bahan yang telah dikisar di dalam mangkuk besar
- masukkan serai, daun salam, daun selasih, garam, asam jawa dan juga air kelapa ke dalam kuali (masak dengan api kecil sehingga matang dan menyerap)
- goreng ayam dalam minyak yang telah dipanaskan di atas api sederhana hingga masak
Selamat Mencuba!