Bahan-bahan :
- 1 tin kacang panggang dalam tin
- 400gm daging kisar = 2 keping daging burger
- 2 sudu minyak sapi atau butter
- 1 sudu serbuk kari daging
- 1 biji bawang holland (dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- garam, gula dan air secukupnye
Bahan hiasan :
- 400gm daging kisar = 2 keping daging burger
- 2 sudu minyak sapi atau butter
- 1 sudu serbuk kari daging
- 1 biji bawang holland (dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- garam, gula dan air secukupnye
Bahan hiasan :
- 1 batang cili merah atau hijau
- daun sup hiris
- telur mata separuh masak
Cara-cara :
- telur mata separuh masak
Cara-cara :
- hancurkan kacang panggang yang telah dibuang air
- panaskan minyak sapi atau butter hingga cair
- tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau
- masukkan rempah kari dan kacau
- gaulkan bersama daging kisar dan kacau sehingga daging masak
- masukkan kacang panggang bersama garam dan gula
- masukkan air secukupnya jikalau nak berkuah lebihkan air
- tunggu sehingga masak
- seterusnya, pecahkan telur dan masak telur sehingga menjadi separuh masak
- panaskan minyak sapi atau butter hingga cair
- tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau
- masukkan rempah kari dan kacau
- gaulkan bersama daging kisar dan kacau sehingga daging masak
- masukkan kacang panggang bersama garam dan gula
- masukkan air secukupnya jikalau nak berkuah lebihkan air
- tunggu sehingga masak
- seterusnya, pecahkan telur dan masak telur sehingga menjadi separuh masak
Selamat Mencuba!
ass salamsaya yusop jantan baru2 ni telah cuba buat kuah kacang pool tapi di warna kari tak macam dlm gambar dia warna hitam, apa kah salahnya, tentang rasa dah ok, harap dapat penerangan dari tuan.
ReplyDelete